Pezsgőnyitási módok
A pezsgőnyitásnak sokféle módja van; az asztalkendős, visszafogott pukkantástól az üvegfelrázós, sugárban szertelocsolós módszerekig. De csak egy olyan lehetőség van a pezsgősüveg kinyitására, ami lélegzetelállító, maradandó élményt okoz a vendégsereg számára: ez pedig a sabrage, a pezsgősüveg „lefejezése”.
A pezsgőnyitó szablya
Képzeljük el, hogy ott állunk vendégeink előtt egy palack alaposan behűtött, párálló üvegű, mennyei pezsgővel a kezünkben… és nem asztalkendőt tartunk a másik kezünkben, hanem egy szablyát… egy pezsgőnyitó szablyát.
Ez az az eszköz, ami a pezsgőzés ceremóniáját napóleoni múlttal itatja át, és éteri magaslatokba emeli.
Az 1800-as évek elején, a napóleoni háborúk idejében, főként a francia könnyűlovasság körében alakult ki ugyanis a sabrage (angolul sabring), a pezsgő kinyitásának ez az erőt, méltóságot sugárzó módja.
A pezsgősüveg lenyakazása
A legenda szerint a Veuve Clincquot brand névadó anyja, született Barbe – Nicole Ponsardin, férje hirtelen halálát követően maga vette át a családi pezsgőház vezetését. Először a fiatal özvegyet igyekeztek lenyűgözni Napóleon katonái ezzel a különleges udvarlási módszerrel, a pezsgősüveg lenyakazásával, és ezzel a ceremóniával ünnepelték háborús győzelmeiket is.
A pezsgőnyitó szablyát kifejezetten pezsgősüveg „lefejezéséhez” alakították ki. A markolaton található kézvédőnek köszönhetően csakis helyesen tudjuk megfogni a szablyát, pengéje nem éles, hiszen az üveg lenyakazásának titka nem az élben, hanem a szablya ergonomikus kialakításában, és az üveg lenyakazásához szükséges mozdulatsor helyes elsajátításában rejlik.
A pezsgőnyitó szablyával a helyes mozdulatsor
Az üveget 4°C-ra hűtve tartsuk a kezünkben kb. 45 fokos szögben döntve, és a palack varrata mentén kell végigvezetni a pengét egy határozott mozdulattal! A siker garantált.
Ha valaki egy ilyen szablyát tarthat a kezében vagy a vitrinjében, közelebb érezheti magát Napóleonhoz.