Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pezsgőnyitás? Válassz fegyvernemet! Pezsgőnyitó szablya...

Pezsgőnyitás? Válassz fegyvernemet! Pezsgőnyitó szablya...

Létezik egy különleges ital, amelyet különleges alkalmakra tartogatunk, születésnapra, szilveszterre vagy egy kellemes nyári partykra. Ez az ital elegáns, és pukkan, ha kinyitjuk… és pezseg, mint az élet. A pezsgőzés szertartás. Egy esküvőt, vagy karácsonyi ünnepet sem tudunk elképzelni bizonyos, az ezekhez az ünnepekhez kapcsolódó hagyományos rituálék, szokások és kellékek nélkül. Miért ne adnánk meg a módját egy pezsgőspalack kinyitásának?

Pezsgőnyitási módok

A pezsgőnyitásnak sokféle módja van; az asztalkendős, visszafogott pukkantástól az üvegfelrázós, sugárban szertelocsolós módszerekig. De csak egy olyan lehetőség van a pezsgősüveg kinyitására, ami lélegzetelállító, maradandó élményt okoz a vendégsereg számára: ez pedig a sabrage, a pezsgősüveg „lefejezése”.

A pezsgőnyitó szablya

Képzeljük el, hogy ott állunk vendégeink előtt egy palack alaposan behűtött, párálló üvegű, mennyei pezsgővel a kezünkben… és nem asztalkendőt tartunk a másik kezünkben, hanem egy szablyát… egy pezsgőnyitó szablyát.

Ez az az eszköz, ami a pezsgőzés ceremóniáját napóleoni múlttal itatja át, és éteri magaslatokba emeli.

Az 1800-as évek elején, a napóleoni háborúk idejében, főként a francia könnyűlovasság körében alakult ki ugyanis a sabrage (angolul sabring), a pezsgő kinyitásának ez az erőt, méltóságot sugárzó módja.

A pezsgősüveg lenyakazása

A legenda szerint a Veuve Clincquot brand névadó anyja, született Barbe – Nicole Ponsardin, férje hirtelen halálát követően maga vette át a családi pezsgőház vezetését. Először a fiatal özvegyet igyekeztek lenyűgözni Napóleon katonái ezzel a különleges udvarlási módszerrel, a pezsgősüveg lenyakazásával, és ezzel a ceremóniával ünnepelték háborús győzelmeiket is.

A pezsgőnyitó szablyát kifejezetten pezsgősüveg „lefejezéséhez” alakították ki. A markolaton található kézvédőnek köszönhetően csakis helyesen tudjuk megfogni a szablyát, pengéje nem éles, hiszen az üveg lenyakazásának titka nem az élben, hanem a szablya ergonomikus kialakításában, és az üveg lenyakazásához szükséges mozdulatsor helyes elsajátításában rejlik.

A pezsgőnyitó szablyával a helyes mozdulatsor

Az üveget 4°C-ra hűtve tartsuk a kezünkben kb. 45 fokos szögben döntve, és a palack varrata mentén kell végigvezetni a pengét egy határozott mozdulattal! A siker garantált.

Ha valaki egy ilyen szablyát tarthat a kezében vagy a vitrinjében, közelebb érezheti magát Napóleonhoz.